Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man har ju lärt sig att aldrig skicka bilder” – i videon kan du höra två unga tjejer från Västernorrland som pratar om ämnet. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Ny studie: Så vanligt är prostitution bland unga i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Nakenbilder mot alkohol? Sexuella handlingar mot cigaretter?

En studie visar nu att dessa former av sexuell kommersiell exploatering är relativt vanligt förekommande bland barn och unga i Västernorrland.

– Många ser det inte som ett brott utan att det här är den värld man lever i, säger Hannah Kejerhag Oldenmark, regional samordnare vid Länsstyrelsen Västernorrland.

Byter sex mot alkohol

Två unga kvinnor som SVT träffat på Mittuniversitetet i Sundsvall känner igen bilden av att sexuella handlingar byts mot exempelvis alkohol.

– Ibland hör man rykten att det är någon tjej som inte får tag på grejer, och att de gör en förhandling, säger Elin Byström.

Vad är kommersiell sexuell exploatering?

Med kommersiell sexuell exploatering (KSE) avses när en person förmås utföra sexuella handlingar i utbyte mot någon form av ersättning (oavsett de inblandade personernas ålder).

Sexuella handlingar kan vara att skicka avklädda bilder, visa sig i en webbkamera, bli filmad i en sexuell situation eller göra sexuella handlingar med någon.

Ersättningen kan handla om pengar, men också exempelvis om presenter, alkohol, droger eller någonstans att bo.

Begreppet kommersiell sexuell exploatering (KSE) kan i lagens mening handla om till exempel köp av sexuell tjänst, utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling, utnyttjande av barn för sexuell posering eller våldtäkt mot barn.

Källa: Länsstyrelsen i Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.