Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet svarar länsstyrelsens samordnare på tre frågor om studien som visar att det är vanligt att unga exploateras sexuellt i Västernorrland. Foto: SVT

Tre frågor om sexuell exploatering av barn och unga – efter Länsstyrelsen Västernorrlands studie

Uppdaterad
Publicerad

Var ska man som vuxen vara uppmärksam, på sociala medier eller i skolan? Var resultatet i studien chockerande?

I videon svarar Hannah Kejerhag Oldenmark, regional samordnare vid Länsstyrelsen Västernorrland, på tre frågor om sexuell exploatering av unga och vuxna.

Det är länsstyrelserna i de fyra nordligaste länen i Sverige som genomfört studien och den visar att det är relativt vanligt att barn och unga begår sexuella handlingar eller skickar nakenbilder mot betalning.

Tjejer mer utsatta än killar

Studien visar även på att tjejer är mer utsatta än killar, men att det sannolikt finns ett stort mörkertal. Efterfrågan är också stor och förfrågningarna och exploateringen sker ofta genom sociala medier – som Snapchat och TikTok.

– Det är ju allvarligt att vuxna män, i huvudsak, utnyttjar barn och unga för sexuella ändamål, det är ju såklart allvarligt, säger Hannah Kejerhag Oldenmark.

”Fler unga och vuxna svenskfödda”

Men man har också kunnat dra slutsatser efter studien.

– Innan pandemin var det fler från utlandet som var på genomresa i Sverige som sålde sex. Nu är det fler unga och vuxna svenskfödda, vad det beror på vet vi inte, säger Hannah Kejerhag Oldenmark.

Studien fokuserar på kommersiell sexuell exploatering på barn och unga upp till 25 år. Från Tjejjouren i Härnösand kommer kritik mot själva urvalet i studien, för att inte de utsatta i frågan var med och svarade– läs mer här om det.

VAD ÄR Kommersiell sexuell exploatering?

Med kommersiell sexuell exploatering (KSE) avses när en person förmås utföra sexuella handlingar i utbyte mot någon form av ersättning (oavsett de inblandade personernas ålder).

Sexuella handlingar kan vara att skicka avklädda bilder, visa sig i en webbkamera, bli filmad i en sexuell situation eller göra sexuella handlingar med någon.

Ersättningen kan handla om pengar, men också exempelvis om presenter, alkohol, droger eller någonstans att bo.

Begreppet kommersiell sexuell exploatering (KSE) kan i lagens mening handla om till exempel köp av sexuell tjänst, utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling, utnyttjande av barn för sexuell posering eller våldtäkt mot barn.

Källa: Länsstyrelsen i Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.