Elever från Hedbergska fick ta del av information inför EU-valet på Kulturmagasinet i Sundsvall. Foto: SVT Tiffany Lind

”Det viktigaste EU-valet någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Europaparlamentets Sverigekontor driver i år kampanjen ”Den här gången röstar jag”, där syftet är att stärka demokratin och öka valdeltagandet i EU-valet. Framförallt när det gäller unga.

Förra veckan informerades det om EU-valet på Kulturmagasinet i Sundsvall. På scen kunde man bland annat se Björn Kjellström som jobbar på Europaparlamentets Sverigekontor.

– Valdeltagandet bland unga avgjorde folkomröstningen så att det blev en brexit i Storbritannien, säger Björn Kjellström under föredraget.

EU-valet 2019

Gymnasieelever från Hedbergskas samhällsprogram som satt i publiken fick både testa sina kunskaper om EU och information om hur mycket EU egentligen påverkar oss medborgare, även på lokal nivå. Björn Kjellström är ansvarig för kampanjen.

– Att rösta handlar inte bara om sakpolitik utan det handlar också om att stå upp för vårt demokratiska system på alla nivåer.

Hör Björn Kjellström berätta om varför EU-valet 2019 är viktigare än någonsin.

Valdeltagandet EU 2014

I Västernorrlands län röstade 47% av medborgarna förra EU-valet.

Härnösand: 49%

Kramfors: 44%

Sollefteå: 45%

Sundsvall: 49%

Timrå: 43%

Ånge: 42%

Örnsköldsvik: 46%

Källa: Valmyndigheten

Du kan även läsa mer om EU-parlamentets Sverigekontors kampanj på https://www.denhargangenrostarjag.eu/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet