Visa alla (2)
Visa alla (2)

Sabotage mot vindkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftparken i Sidensjö har drabbats av sabotage. Någon har förstört vingarna till två vindkraftverk som ännu inte monterats.

Bygget av Sidensjö vindkraftpark, väster om Örnsköldsvik, har drabbats av sabotage. Någon eller några har gått lös på vingarna till två verk som låg på marken i väntan på montering.

Slagits sönder

Enligt projektchef Kalle Frölander har ytlagret på vingarna förstörts genom att någon slagit på dem med en yxa, slägga eller liknande. Han uppskattar värdet på vingarna till sex miljoner kronor. En internutredning ska nu avgöra om vingarna kan repareras eller om man måste beställa nya.

Inga protester

Protesterna mot vindkraftsutbyggnaden i Ångermanland har stundtals varit livliga men Kalle Frölander säger till SVT Mittnytt att det inte varit några protester mot just Sidensjöparken.
– Det har bara varit positiva röster i bygden, både boende och markägare. Det fanns inte ett enda överklagande mot bygget, säger Frölander.

48 kraftverk

Vindkraftparken består av 48 verk och beräknas vara i full drift under våren 2015. Kalle Frölander tror inte att bygget försenas av sabotaget. Parken beräknas producera närmare 400 Gigawattimmar el per år.

Sabotaget utreds nu av polis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer