Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Efter sabotagen mot Nord Stream – skärpt säkerhet vid kraftverk och ledningar

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall meddelar att man höjt säkerheten vid vattenkraftverk och vindkraftsanläggningar efter sabotagen mot gasledningen Nord Stream i Östersjön.

Även Svenska kraftnät har trappat upp säkerheten kring kraftledningar.

Sprängningarna av gasledningen Nord Stream har gjort att säkerhetsläget trappats upp vid svenska infrastrukturanläggningar som skulle kunna vara ett mål för liknande typ av sabotage.

Höjd säkerhet

I norra Sverige finns ett stort antal vattenkraftverk som dels är viktiga för elproduktionen men som också innebär att stora vattenmängder finns lagrade i kraftverksmagasin, ett tänkbart mål för intressen som skulle vilja sprida kaos. Vattenfall meddelar kortfattat att man höjer säkerheten vid såväl vattenkraftverk som vid företagets vindkraftanläggningar.

Sabotage mot Nord Stream

Känsliga flaskhalsar

Även leveransen av el från norr till söder innebär känsliga flaskhalsar där sabotage skulle kunna göra skada. Svenska kraftnät har trappat upp beredskapen kring sina anläggningar redan tidigare med anledning av kriget i Ukraina och har nu utökat säkerheten efter sabotagen mot Nord Stream.

– Den här händelsen är något vi också väger in, säger Erik Nordman som är säkerhetschef på Svenska kraftnät.

Åtgärder vid kraftledningar

Vilka åtgärder som just nu görs vid de olika vattenkraft- och vindkraftanläggningarna vill inte Vattenfall säga något om men Erik Nordman på Svenska kraftnät nämner några åtgärder som man vidtagit för att höja säkerheten vid kraftledningar.

– Att vi har utökad bevakning och att vi följer upp saker som avviker från det normala.

Vad händer om kraftledningar slås ut?

Frågan är vad som skulle hända vid ett scenario där en eller flera av de åtta stora kraftledningar som går genom södra Norrland skulle slås ut?

– Jag vågar inte säga vad som skulle hända om många av dem slogs ut men generellt kan man säga att vi bygger våra system för att klara av den typen av störning när enskilda ledningar försvinner, säger Erik Nordman.

Varken Vattenfall eller Svenska kraftnät vill svara på om det hittills förekommit några incidenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet