Utanför området för Korpbergets behandlingshem i Kramfors sålde 51-åringen droger. Foto: SVT

Sålde droger vid behandlingshem

Uppdaterad
Publicerad

Att de unga tjejerna gick på behandling för sitt knarkmissbruk bekom inte den 51-årige tablettlangaren. Han sökte upp dem på behandlingshemmet och sålde droger på parkeringen utanför.

Förundersökningen i målet om den 51-årige tablettlangaren från Härnösand visar att mannen inte hade några som helst skrupler i sitt drogförsäljande till i första hand unga missbrukare, och framför allt tjejer – som han också ofta tog betalt ”in natura” av.

51-åringen sökte ständigt nya kundkretsar, frågade unga kvinnliga kunder om de hade kompisar som också ville köpa. Och när han väl fått kontakt med nya drogspekulanter släppte han aldrig taget.

Sökte upp

Han ringde, smsade och lyckades hitta dem var de än befann sig. Även om de sa ifrån och bad honom lämna dem i fred fortsatte han att kontakta dem – och även söka upp dem.

Att några av dem genomgick behandling för att komma ur sitt missbruk tog 51-åringen ingen som helst hänsyn till. Tvärtom drog han sig inte för att utnyttja situationen, och de faktum att ungdomarna befann sig i ett mycket utsatt läge.

Kom till behandlingshemmet

En kvinna i 20-årsåldern från Sundsvallsområdet, som enligt uppgifter i utredningen köpt droger av 51-åringen i fem års tid och ofta betalat honom med sex, berättar i förhör att mannen sökt upp henne när hon vistats på Korpbergets behandlingshem i Kramfors för att komma ur sitt missbruk.

Han stämde träff med henne utanför området och försåg henne med morfinpreparatet Dolkontin, enligt kvinnans egna uppgifter.

Överdoserat

När hon senare bodde på Korpbergets utslussningsboende Villadiva i Härnösand sökte 51-åringen upp henne även där, med nya droger för leverans.

Vid ett tillfälle ska kvinnan ha överdoserat och förts medvetslös till sjukhus där hon lades in på intensivvårdsavdelningen.

Kvinnan uppger också att mannen hämtat henne vid ett tillfälle under hösten 2013 då hon rymt från Vemyra där hon vårdats efter beslut om LVU (lagen om vård av unga).

Sålde vid psykakuten

En annan av de kvinnor från Sundsvall som enligt åtalet varit storkunder hos 51-åringen berättar i förhör att hon under sommaren 2013 varit i mycket dåligt skick och skrivits in på psykakuten vid Sundsvalls sjukhus för avgiftning.

Mannen har då tagit kontakt med henne och erbjudit sig att komma med droger till henne.

En stund senare satt han i bilen på parkeringen utanför mottagningen – med en spruta färdig för injicering.

Många har dött

Därefter återkom 51-åringen i stort sett dagligen under en veckas tid med nya droger – under det att kvinnan genomgick ”avgiftningen” på psykakuten.

Flera av de unga missbrukare som hörts i utredningen berättar också om kamrater som dött under de senaste åren – och som alla varit kunder till 51-åringen.

I utredningen namnges ett tiotal personer som inte längre är i livet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vemyra ungdomshem

Mer i ämnet