Hästarna på bilden har inget med salmonellautbrottet att göra. Foto: TT

Fyra föl döda i salmonellautbrott

Publicerad

Under de senaste två veckorna har fyra föl dött i salmonella på en gård i norra Ångermanland.

När ett föl dog på gården för två veckor sedan trodde djurägaren att det rörde sig om kolik. Men när sedan ytterligare ett föl dog gjordes en anmälan till Statens Veternärmedicinska Anstalt, SVA.

Provtagning

En utredning ledd av Jordbruksverket inleddes och den kunde efter provtagning konstatera att det rörde sig om salmonella. Sedan dess har ytterligare två föl avlidit.

Avspärrat

Gården är nu avspärrad. Vilket innebär att djur, gödsel och foder inte får lämna den. För människor gäller det att vara noga med hygienen. Hela gården ska nu saneras och sedan tas nya prover för att se om man blivit av med smittan. Processen kan enligt djurägaren ta månader.

– Vår del av landet är i princip salmonellafritt så vi är inte så vana vid sådana här utbrott. Vanligtvis förlöper det utan symptom hos hästar men hos unga djur kan det leda till dödsfall, säger länsveterinär Helén Löfblad.

Foder och import

Löfblad berättar också att smittan vanligtvis kommer via import av djur eller genom fodret. Salmonella har också konstaterats hos vilda fåglar men den typ av smitta det då rör sig om drabbar oftast katter vintertid, vid fågelborden.

Människor kan smittas genom kontakt genom kontakt med djur men vid normal hygien sker det väldigt sällan. Vi får oftast sjukdomen via vår föda. Enligt SVA är 70-80 procent av drabbade svenskar smittade utomlands.

Salmonella

Visa

Salmonella är en gramnegativ stavformad tarmbakterie som tillhör familjen Enterobacteriaceae. Det finns två arter av salmonella – Salmonella enterica och Salmonella bongori. De flesta salmonellor som smittar människor och djur ingår i arten Salmonella enterica. Infektion med salmonella är en av våra mer kända och viktigare zoonoser (sjukdom eller smitta som kan spridas mellan djur och människa).

Sjukdomssymtom (hos människa)

Akuta buksmärtor, diarré, illamående, feber och ibland kräkningar. Ofta ses lindriga symtom och infektionen kan också förlöpa symtomlöst. Dödsfall är sällsynta. Ibland kan genomgången infektion leda till komplikationer, exempelvis till reaktiv artrit – en immunologisk reaktion som ger ledvärk och feber.

Smittkällor

Kontaminerade livsmedel av animaliskt ursprung som t.ex. kött och ägg, eller av vegetabiliskt ursprung som till exempel sallat och andra bladgrönsaker, groddar, kryddor och frön. Kontakt med smittade människor eller djur (framför allt reptiler, igelkottar och småfåglar).

Källa: SVA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer