Sara får stanna i Sverige tills vidare

Publicerad

Svenska myndigheter ville skicka tillbaka Sara till Afghanistan som hon flytt ifrån efter ett tvångsäktenskap. Efter en lång kamp kom nu beskedet. Idag meddelade Europadomstolen att den tar upp hennes fall.
– Jag blev så lycklig, sa Sara när hon nåddes av beskedet.

Hon lever tonårsliv med skola och kompisar på en ort i Västernorrland. Den tid hon varit i Sverige har varit den tryggaste hon upplevt de senaste åren, men i somras kom beskedet från Migrationsverket – hon skulle skickas tillbaka till Afghanistan.

Utvisningen stoppas

Efter en envis kamp har nu ett efterlängtat besked kommit. Europadomstolen har beslutat pröva hennes fall och tills vidare stoppa hennes utvisning.

– Jag blev så lycklig! Bara det att jag kan gå i skolan och känna mig trygg att ingen kommer sätta mig på ett flygplan kommande vecka, är oerhört lättande, säger hon.

Hennes advokat Emilie Hillert är också lättad.

– Beslutet vittnar om att Europadomstolen anser att det finns risk att svenska myndigheter har kränkt Saras mänskliga rättigheter, säger hon.

Tortyr eller dödsstraff

Europadomstolen kräver nu att Sverige stoppar utvisningen av Sara eftersom domstolen bedömer att hon riskerar att dödas eller utsättas för tortyr, dödsstraff eller annan omänsklig behandling i hemlandet.

Nu ska Europadomstolen utreda om Sverige överträder förbudet mot tortyr genom att utvisa Sara. Domstolens beslut är bindande för svenska staten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer