SCA får böter efter att ha trotsat avverkningsförbud i renområde Foto: Fredrik Sandberg/TT

SCA får böter efter att ha trotsat avverkningsförbud i renområde

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Jönköping dömer nu SCA till att betala böter för sex olika tillfällen då de ska ha trotsat förbud i Västernorrland. Sammanlagt blir det 285 000 kronor för SCA:s övertramp.

Det är på flera ställen i Västernorrlands län SCA har gjort sig skyldiga till att ha trotsat olika förbud. I Sollefteå har företaget avverkat i ett renområde och enligt domen ska det bara finnas enstaka träd kvar. Det innebär att renarna inte har naturligt skydd, samt att det inte växer någon hänglav, vilket är en viktig del i renarnas vinterföda.

Trotsat förbud på fler platser

SCA har också orsakat körskador i annat område i Sollefteå. Det ska ha varit i ett naturområde med särskilt känslig biotop, vilket gör att naturen nu riskerar att påverkas negativt.

I övrigt har företaget trotsat förbud vid tre andra tillfällen på platser i Västernorrland, vilket de också döms till att betala böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.