Skissbild över det bioraffinaderi som SCA vill bygga vid Skönviken i Timrå, strax intill Östrandsfabriken. Foto: SCA

SCA får tillstånd att bygga bioraffinaderiet vid Östrand

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt meddelade idag att SCA får tillstånd att bygga det planerade bioraffinaderiet i Skönviken vid Östrandsfabriken.

SCA Biorefinery Östrand AB får tillstånd att bygga och driva ett bioraffinaderi i anslutning till massabruket SCA Östrand. Det meddelade Mark- och miljödomstolen vid östersunds tingsrätt på onsdagen.

Det handlar om en anläggning där man planerar att producera 300 000 ton biodrivmedel per år i form av förnybar bensin, diesel och flygbränsle.

Länsstyrelsen i Västernorrland, Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, MSB och Timrå och Sundsvalls kommuner, har enligt ett pressmeddelande från Mark- och miljödomstolen, i allt väsentligt tillstyrkt verksamheten men haft vissa synpunkter på de villkor som föreskrivits.

Miljöpåverkan ska utredas av SCA

När det gäller de slutgiltiga miljövillkoren för anläggningen skjuts beslut om dessa upp. SCA ska enligt domen i samråd med tillsynsmyndigheten göra sex olika utredningar om vilken miljöpåverkan raffinaderiet kommer att ha.

De sex utredningarna ska undersöka:

  • Avloppsvattenflödet från bioraffinaderiet och vilka gifter som kan finnas
  • Utsläppen av kväveoxider till luft
  • Utsläpp av svavel
  • Utsläpp av flyktiga organiska föreningar (VOC)
  • Bullerdämpning
  • Skyddsåtgärder för att förebygga olyckor

SCA får olika lång tid på sig för att genomföra de olika utredningarna, mellan ett och fyra år. Under tiden gäller provisoriska föreskrifter och gränsvärden. Miljödomstolen slår även fast en rad föreskrifter som ska skydda vattnet i Skönviken under byggtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.