Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skönviken i Timrå fylls ut för att skapa en yta för bioraffinaderiet. Foto: Fredrik Israelsson SVT

SCA:s planerade bioraffinaderi kan få miljardstöd från EU

Uppdaterad
Publicerad

SCA:s satsning på ett bioraffinaderi i Timrå för tillverkning av fossilfritt flygbränsle kan få ett miljardbelopp ut ur EU:s innovationsfond för generell utsläppsminskning, om satsningen blir av.

Samtidigt krävs det massor av el för att projektet ska bli verklighet. Helst i form av vindkraft på bolagets marker.

Det är genom att fylla ut delar av Skönviken intill Östrandsfabriken som SCA skapar en yta för bioraffinaderiet som nu får möjlighet att ta del av miljarder ur EU:s innovationsfond för generell utsläppsminskning. Projektet är ett av åtta som ska dela på 16 miljarder. Än är inte beloppen beslutade, men om fondens medel fördelas lika mellan projekten skulle det innebära ungefär två miljarder kronor.

– Det är ju ett kvitto på att man verkligen tror på projektet och att det kommer att ha en stor betydelse för den gröna omställningen i Europa, menar Roger Östlin, vd för Biorefinery Östrand AB.

Restprodukter råvara

Produktionen av fossilfritt flygbränsle ska baseras på restprodukter från skogsindustrin i form av bark, flis och grenar från SCA:s sågverk och massaindustrier.

– Vi vill använda beprövad teknik men i en storlek som aldrig byggts tidigare, säger Roger Östlin.

Vill bygga vindkraft

Samtidigt krävs stora mängder el. SCA hoppas att på egen hand skapa de cirka tre terrawattimmar med el som anläggningen kräver genom vindkraftverk på egen mark.

– Att få tillstånd för att producera el någonstans är viktigt för att vi ska kunna fatta ett beslut.

Utsläppsminskningen av fossilt flygbränsle när anläggningen är igång beräknas till närmare en miljon ton koldioxid, enligt SCA. En minskning av Sveriges totala fossila koldioxidutsläpp med 7,4 procent, hävdar företaget.

Se området som motsvarar 40 fotbollsplaner och hör vd:n Roger Östlin om förutsättningarna för projektet som kan ge 100-talet arbetstillfällen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.