Fi växer i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Medlemsantalet för Feministiskt initiativ fortsätter att öka. I Sundsvall har man nu en stor lokal avdelning. Men trots medvinden är partiets talesperson Gudrun Schyman nöjd med att det inte blev något nyval.

– Vi hade naturligtvis behandlat det som en ny chans och vi hade börjat dra igång. Samtidigt så är det svårt för ett parti som iännu inte är i Riksdagen när det blir en så total koncentration till just regeringsfrågan. Så det hade nog blivit ganska svårt, säger Gudrun Schyman (Fi).

Utanför sal 111 på Mittuniversitet i Sundsvall träffar vi henne. Hon ska precis gå in och träffa nya medlemmar från bla Östersund, Härnösand, Hudiksvall och Sundsvall. Det går bra för partiet nu säger hon. Bara under 2014 har runt 70 nya lokala medlemsgrupper startat runt om i landet.

I Sundsvall har medlemsantalet ökat från 17 personer i februari, till ca 170 efter valet.

– Vi har många som frågar mycket och är intresserade, jag tycker att det blåser en rosa vind även genom Sundsvall och jag hoppas att den blir kvar, säger Matilda Högdahl, ordförande feministiskt initiativ Sundsvall.

Fi kom in i tretton kommuner i Sverige. Men i Västernorrland och Jämtland har partiet inga mandat alls i någon kommun – men efter valet 2018 tror Schyman att det blir ändring på det.

– Jag tror att många förstår att då kommer vi att komma in och då har vi bas i säkert över hundra kommuner och med aktivister som beslutat sig för att vara med i en valrörelse.

Fi har valet 2018 i sikte, men just nu ser Gudrun problem med den överenskommelse som slöts mellan regeringspartierna och alliansen i slutet av december.

– Problemet är att många partier kommer att befinna sig runt mitten och det ger Sverigedemokraterna en position av att vara det enda oppositionspartiet men vi kommer att vara ett oppositionsparti , vi kommer att bedriva en aktiv, feministisk oppositionspolitik, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.