Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Se fölet i Nyland som klarade sig mot alla odds – fick amma från Njurunda

Uppdaterad
Publicerad

Kallblodsfölet Vinnas Magne i Nyland, Kramfors fick en tuff start i livet. Han föddes i torsdags förra veckan men hans mamma dog i samband med fölningen. Där hade historien kunnat sluta om det inte vore för varmblodsstoet Lipstick Rose från Njurunda.

Eva Mähler bor rakt över vägen från travbanan i Dannero. På gården har stoet Lienvinna varit navet. I aveln och satsningen på travhästar. En vän för livet, som Eva beskriver henne.

– Hon var så klok och en fantastisk mamma. Hon betydde allt, säger Eva.

Fölets biologiska mamma Lienvinna Foto: Privat

Men den här gången gick det snett. I samband med fölningen dog Lienvinna och allt blev kaos. Veterinären fanns i Örnsköldsvik, fölet behövde tas om hand. Det blev en kamp mot klockan. Man behövde hitta en amma. En fostermamma till fölet.

– Det var riktig panik. Vi tog hand om fölet, vi kunde inte göra annat. Ganska omgående la vi ut att vi sökte en amma. Vi fick 5 400 delningar, berättar Eva Mähler.

Döpt efter ”den starke”

Hjälpen fanns inte alltför långt bort. I Njurunda, söder om Sundsvall. Där varmblodsstoet Lipstick Rose mist sitt föl i samma veva som Magne mist sin mamma.

Vinnas Magne som fölet döpts till betyder den starke sonen.

I klippet ser du fölet och hans nya mamma på grönbete och så får du höra vad som gjorde att stoet accepterade fölet som inte var hennes.

NAMNET MAGNE

Magne är ett fornnordiskt namn som betyder den starke. I nordisk mytoliogi Tors starke son, modern är jättinnan Järnsaxa

Magne ska med styrka och mod, tillsammans med sin halvbroder Mode ta över Tors hammare efter Tors död.

De ska sedan utföra samma uppgifter som deras far gjorde. Endast tre nätter gammal förmådde Magne flytta undan jätten Rungners fot sedan denne fallit över Tors hals. Som belöning erhöll han av fadern Rungners häst Gullfaxe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.