Strax norr om Husum ligger det här ödehuset som hamnar på plats fyra. Foto: Torbjörn Berlin Visa alla (6)
Visa alla (6)

Se ödehusen som toppar fotografen Torbjörn Berlins lista

Uppdaterad
Publicerad

Av alla de hundratals ödehus som Torbjörn har fotograferat genom åren har han några favoriter. Här är de fem hus som Torbjörn rankar högst.

Ödehuset i Björnsjö toppar Torbjörns lista. Foto: Torbjörn Berlin

Snickarglädje och fint läge. Huset efter vägen i Björnsjö ligger vackert, men kanske lite för nära grusvägen. I alla fall ett hus som inbjuder till funderingar. Varför övergavs det? Nu vandrar kor runt husknuten, samtidigt som det förfaller mer och mer. Huset ger i alla fall många frågor och få svar.

Tvåa på listan är ett hus med eternitplattor och ligger mellan Byviken och Lemesjö. Foto: Torbjörn Berlin

Det här huset ligger ett stenkast från vägen mellan Byviken och Lemesjö. Eternitplattor runt ytterväggarna och här har det en gång bott en småbrukarfamilj. Ett hus jag alltid hälsar på när jag har vägarna förbi.

Tredje huset på listan ligger mellan Gideå och Björna. Foto: torbjörn Berlin

Förmodligen har det här huset varit vackert en gång i tiden. Numer tittar äppelträden på när taket håller på att rasa in. Kan beskådas efter vägen mellan Gideå och Björna.

Strax norr om Husum ligger det här ödehuset som hamnar på plats fyra. Foto: Torbjörn Berlin

Ett ödehus strax norr om Husum. Här kan man undra om det är spökena som härskar? I alla fall vackert i all sin enkelhet. Frågan är bara varför det övergavs. Läget är det knappast något fel på.

Det här huset ligger i Ådalen i närheten av väja och hamnar på femte plats. Foto: Torbjörn Berlin

Ett hus i Ådalen, där det tyvärr finns alldeles för många övergivna hus. Det här ligger inte långt ifrån fabriken i Väja i närheten av Bollstabruk. Kanske var det någon som blev utan jobb och tvingades flytta. Vackert är det hur som helst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sveriges övergivna platser

Mer i ämnet