Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Torbjörn Berlin framför en av sina favoriter. Ett ödehus han gärna återvänder till. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Torbjörn från Örnsköldsvik har fotograferat flera hundra ödehus: ”Alla hus har en historia”

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Torbjörn Berlin från Örnsköldsvik har hundratals bilder på hus som av olika anledningar har lämnats vind för våg. Det var jobbet som fick honom att bli intresserad av de övergivna byggnaderna han passerade på väg mot olika uppdrag.

Det började för en åtta, tio år sedan när Torbjörn genom jobbet som journalist på Örnsköldsviks allehanda gjorde flera reportage på landsbygden.

– Huvudet åkte från höger till vänster när jag upptäckte ödehusen. Alla hus har en historia och det är väl mest det jag är intresserad av. En gång i tiden har de varit nya och det har bott familjer där. Det får en att fundera på vad hänt och vem som till slut släckte lyset.

Odelat intresse

Torbjörn Berlin har fotograferat hundratals övergivna hus, främst i Ångermanlands inland men även i resten av länet. Kameran är alltid med och varje vecka fylls arkivet på med fler hus. Men intresset kan också ställa till det, framför allt vid gemensamma resor med frun.

– Hon blir ju inte så glad när jag ska stanna. När vi åker ner till Sundsvall och ut på Alnön till exempel, på den vägen kan det finnas ett och annat ödehus trots att det är ett semesterparadis. Då bromsar man till och tittar på dem.

Vill veta varför de övergivits

I ett av Torbjörns sista reportage på Örnsköldsviks allehanda åkte han runt i kommunen och sökte information om de hus han passerat genom åren. Han frågade grannar till ödehusen om vilka som bott där och varför husen övergivits.

– Det värmer lite grand när man får reda på historierna bakom. De här husen har ju faktiskt varit bebodda en gång i tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sveriges övergivna platser

Mer i ämnet