Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av vargarna i Östavall, filmad av ortsbon Simon Forsberg. Nu har länsstyrelsen beslutat att en av de tre vargar som rör sig i området ska skjutas. Foto: Simon Forsberg

Se Simons unika bilder på vargen i Östavall – ”Var bara tre-fyra meter från”

Uppdaterad
Publicerad

Simon Forsberg i Östavall i Ånge kommun hade varit ute med bilen på kvällarna i flera veckor för att få en skymt av den varg som många andra ortsbor berättat att de sett.

Plötsligt stod vargen mitt framför bilen, bara några meter ifrån – och då var Simon beredd med mobilkameran.  Se de unika bilderna här i klippet.

Simon tog sina unika bilder sent i tisdagskväll, mitt inne i ett villaområde i Östavall. Sundsvalls Tidning var först med att visa dem.

– Det var en som hade tipsat mig om att vargen var här i området så då for jag hit och ställde mig, i tio minuter eller en kvart. Och rätt var det var så kom han upp ur diket och rakt emot mig, berättar Simon när han visar filmen för SVT:s utsände.

Vad tänkte du?

– Det var ju spännande att få se den på så nära håll. Men det är ju ett rovdjur och ingenting man vill ha inne i byn.

Spillning skickat på analys

Enligt Länsstyrelsen i Västernorrland har det kommit in ett flertal rapporter om varg i området på senare tid, och spillning har hittats som nu skickats in för analys för att på så sätt via dna kunna konstatera om det verkligen rör sig om varg.

– Vi hoppas få svar någon gång i början av nästa vecka, säger Emil Lindberg på Länsstyrelsen.

Ett flertal Östavallbor säger sig ha sett varg den senaste månaden. Länsstyrelsen är försiktig med att dra några slutsatser innan analyssvaren kommit.

”Sannolikt en varg”

– Det har varit lite svåra spårförhållanden där på senare tid, det är först nu det senaste dygnet som det kommit nysnö som gör det möjligt att spåra. Men sannolikt rör det sig om varg, säger Länsstyrelsens viltvårdshandläggare Peter Nilsson till SVT.

Hans-Erik Lund i Östavall säger sig också ha sett vargen, härom kvällen på nära håll genom sitt vardagsrumsfönster. Han vurmar för rådjuren i området och är rädd för att det är just rådjuren som lockat dit vargen.

– Den är stor! När jag såg den tänkte jag: Den vill jag inte möta, säger han bland annat i klippet här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans-Erik Lund såg förmodade vargen i Östavall genom fönstret: ”Stor var den – den vill jag inte möta”, berättar han bland annat här i klippet. Foto: Per-Erik Ström SVT / Simon Forsberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.