Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Privat

Här springer vargen över gårdsplanen i Fränsta

Uppdaterad
Publicerad

Förvåningen var stor i byn Viken strax söder om Fränsta när en varg plötsligt passerade över gårdsplanen på torsdagsmorgonen. Mycket tyder också på att vargen har slagit ett rådjur i närheten.

Vargen passerade på gårdsplanen utanför Josefin Mikaelssons hus och påpassligt lyckades familjen fånga djuret på film. Att det verkligen är en varg råder det inget större tvivel om.

– Ja, det skulle jag säga att det är, konstaterar Peter Nilsson på länsstyrelsen i Västernorrland, som också sett filmen.

Slagit rådjur

Vargen misstänks också ha slagit ett rådjur i närheten. 14-årige Milton Bergkvist Löfstrand har tagit stillbilder på rådjurskadavret som ligger på en is. Så här skriver Milton om vargen som han själv inte hade turen att få se:

”Nej den turen hade jag inte. Rådjuret dog som det ser ut tidigare på morgonen. Antagligen innan gryningen. Många har hört och sett vargarna under flera veckors tid och senast i morse så gick den förbi min morbror med familj. Näst intill vid husväggen, läskigt.”

Ovanligt

Enligt Peter Nilsson på länsstyrelsen i Västernorrland är det ovanligt men inte onaturligt att en varg rör sig så nära bostadshus. I nuläget kommer inte länsstyrelsen att följa upp observationen eftersom spårförhållandena med stenhård skare just nu gör det omöjligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Privat
Ett slaget rådjur upptäcktes på isen i Viken. Foto: Milton Bergkvist Löfstrand

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.