Foto: SVT / arkiv

Sekab exporterar teknik för finländsk satsning på biobränsle

Publicerad

Sekab E-technology i Örnsköldsvik levererar tekniken till en storsatsning på ett bioraffinaderi i norra Finland. Investeringen är i storleksordningen en och en halv miljard kronor.

– Det här innebär att vår teknik som utvecklats i Örnsköldsvik har möjlighet att gå i full produktion, i full skala, säger Marlene Mörtsell, teknikansvarig för Celluapp på Sekab E-Technology till SVT Västernorrland.

Företaget Kanteleen Voimas anläggning Nordfuel i finländska Haapaves tas i full drift år 2021 och blir då Nordens största anläggning för produktion av biogas. Det blir ett fullskaligt bioraffinaderi som ska producera bioetanol och biogas för fordonsbränsle, lignin för bränsle till kraftverket på orten samt gödsel.

Testkör

Sedan i mars testkör Sekab celluapptekniken med den träråvara som Nordfuel ska använda.

– För att klara klimatomställningen behöver Europa all bioetanol som kan produceras. Restprodukter från skogen är bland det mest klimatsmarta vi kan använda som råvara, vilket blir möjligt med vår teknologi celluapp, säger Marlene Mörtsell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer