Per Carstedt köpte de afrikanska bolagen för en spottstyver – hela Sekabaffären skakade om Örnsköldsviks kommun och kritiken var hård mot mångåriga kommunalrådet Elvy Söderström (S)

Eko-utredning läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Ekobrottsmyndigheten i Umeå lägger ner sin förundersökning mot kommunägda etanoltillverkaren Sekab i Örnsköldsvik – ingen grund för åtal enligt åklagaren.

Utredningen rörde försäljningen av Sekabs afrikanska dotterbolag, ett i Tanzania och ett i Moçambique – bolagen såldes 2009 till Sekabs förre VD, Per Carstedt, för sammanlagt 400 kronor.

Ekobrottsmyndigheten inledde en granskning av affären efter en anmälan från två privatpersoner, men åklagaren har inte funnit någon grund för åtal.

Övik energi

”Alternativet till försäljning – nedläggning”

Anders Fredriksson, nuvarande VD för Sekab, säger i en kommentar att ”försäljningen gjordes till villkor som var marknadsmässiga, då den rådande finanskrisen helt hade urholkat värdet ur bolagen. Alternativet hade varit att lägga ner bolagen”

Etanoltillverkaren Sekab ägs av kommunerna Örnsköldsvik, Skellefteå och Umeå, där Umeå kommun idag bara äger en mindre del. 

Ursprungligen var tanken att etanol som drivmedel för fordon skulle produceras av skogsråvara, men det kom att visa sig både dyrt och miljömässigt tveksamt.  Ett bakslag även i ett större perspektiv för de kommunföreträdare som hoppats på en ny industriell framtid längs norrlandskusten – skogens guld skulle ge norrlands egen olja.

Sekab behövde nya marknader

Sekab började därför rikta blickarna ut i världen för att hitta produktionsalternativ. Planer drogs upp för fabriker i Polen, Tjeckien och Ungern där företaget skulle producera etanol ur majsråvara.  I flera afrikanska länder tänkte sig Sekab att starta upp etanolproduktion som byggde på odling av sockerrör.

Plötsligt befann sig det kommunägda bolaget i äventyrliga affärer hundratals mil från kommunhusen i Örnsköldsvik och Skellefteå

Men kritiken mot satsningen växte – var det rimligt att ett kommunalt bolag gav sig in i affärsäventyr i Afrika, var frågan allt fler ställde sig. Var det ens förenligt med kommuallagen?

Ägarna fick kalla fötter och beslutade att avveckla sina afrikanska intressen.

Samtidigt rasade marknaden för etanolen som drivmedel i bilar -  från toppåret 2008 då nära var fjärde ny bil på marknaden var etanolanpassad till 1 (!) % 2013.

2011 belutade för övrigt Sekab att dra sig ur personbilsmarknaden – man skulle inte längre tillverka E85.

Sida-satsning sprack

I samband med försäljningen av Sekabs afrikanska bolag till Carstedt-företaget EcoDevelopment skrevs ett avtal där Sekab skulle få del av EcoDevelopments framtida vinster – totalt hade Sekab 170 miljoner att kräva enligt avtalet.

Frågan aktualiserades nyligen när det svenska biståndsorganet Sida meddelade att man hade för avsikt att ställa 600 miljoner kronor till förfogande för EcoDevolpments satsning på en fabrik för socker i Bagamoyoprovinsen i Tanzania.

Affären sprack dock när Carstedt och EcoDevelopment inte lyckades hitta kompletterande finansiärer och Sida beslutade att hoppa av satsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övik energi

Mer i ämnet