Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommenterar kommunalrådet Stefan Dalin(S) de stora summor som de inblandade kommunerna satsar för att möjliggöra fabriksetableringen i Torsboda. Han förklarar också varför delar av avtalet med PTL fortfarande är hemligt. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Hemliga avtalet om Torsboda: innehållet delvis släppt

Uppdaterad
Publicerad

Nu har företaget Torsboda Industrial Park släppt stora delar av sekretessen kring avtalet om det kinesiska bolaget PTL:s etablering av en grafitfabrik i Torsboda norr om Timrå.

I avtalet framgår köpesumman på drygt 165 miljoner men även att säljaren ansvarar för den omdiskuterade trafikplatsen vid E4 medan PTL i princip bara ska betala vad Torsboda Industrial Park betecknar som ett rimligt pris och starta etableringen.

Avtalet som tidigare varit sekretessbelagt offentliggjordes i valda delar på torsdagsmorgonen.

Priset för köparen PTL är 165 675 000 kronor. Enligt Torsboda Industrial Park motsvarar priset ungefär 250 kronor kvadratmetern, vilket enligt bolaget är högre i jämförelse med tidigare pris på industrimark i området.

– Det här är en extremt bra plats för energiintensiv industri och det har gett ett mycket rimligt markpris, säger Christian Söderberg, vd Torsboda Industrial Park AB.

– Vi bedömer att det här på sikt inte belastar skattebetalarna utan att vi får igen investerade pengarför logistik och genomförande i takt med att markområdena säljs, säger Stefan Dalin(S), ordförande Torsboda Industrial Park AB och ordförande kommunstyrelsen Timrå.

Så ser avtalet med PTL ut

Avtalet innehåller en rad åtaganden för säljaren, Torsboda Industrial Park AB, som ägs av Sundsvall och Timrå kommuner.

  • Permanent trafikplats: Säljaren finansierar, projekterar och ser till att en permanent trafikplatslösning byggs på Torsboda Industrial Park.
  • Permanent vatten och avlopp: Säljaren finansierar och ser till att det finns permanent vatten och avlopp på industriparken.
  • Flytt av bäck: Förutsatt att köparen får tillstånd till relevanta mark- och miljöarbeten ska säljaren utföra flytten av den bäck som rinner på markområdet.
  • Kraftledning: Säljaren finansierar E.ON:s förstudie och projekterade kraftledningarna till Torsboda Industrial Park.

Det kinesiska bolaget PTL ska i princip bara sätta igång etableringen för att uppfylla sin del av avtalet.

PTL ska starta arbetet med etableringen och ansöka om miljötillstånd när detaljplanen vunnit laga kraft. PTL ska ansvara för att byggandet på markområdet sker enligt gällande normer.

Här är en kort version av Torsbodaavtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.