Ånäsparken, Kovland. Visa alla (5)
Visa alla (5)

Selångersån svämmar över sina bräddar

Publicerad

Vattnet fortsatte att stiga i Selångersån/Sättnaån väster om Sundsvall under söndagen, bland annat har Ånäsparken i Kovland delvis svämmats över.

SVT:s reporter Fredrik Israelsson berättar att läget kring Ånäsparken i Kovland är närmast katastrofalt.

– Vattnet har stigit med över en meter sedan lördagen och byggnader som är relativt nyrenoverade står långt ut i vattnet.

Bygger vallar

Under lördagen försökte Kovlandsbor med ideella krafter hejda vattnet och skydda dansbanan genom att bygga vallar av fyllnadsmassor och sätta ut pumpar.

– Vi hoppas verkligen att vi kan stoppa flödet in i parken så att dansbanan klarar sig. Som det ser ut nu har vi vattenskador i gamla kaféet och i de nybyggda toaletterna. Det innebär att vi behöver riva upp och titta vilka skador som har blivit, säger Kovlands IF:s ordförande Andreas Dahlin som hoppas att kulmen på vårfloden är nådd innan skadorna blir värre.

– Men det vet man ju inte, det kan ju komma att stiga ytterligare. Och vi vet inte hur länge våra vallar håller så vi håller koll på dem och pumpar på. Vi tar det timme för timme.

Dränkta bryggor

Sommarstugor längs med ån rapporteras också ha svämmat över.

Lite längre nedströms ån, efter att den bytt namn till Selångersån, i Bergsåker har vattnet svämmat över sina bräddar och hotar bostadshus.

SVT:s reporter Pierre Ragnehag berättar att trappor som leder ner till bryggor slutar blint i den framvällande, bruna vattnet. Troligen har flera bryggor förts bort av vårfloden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårfloden 2018 - Västernorrland

Mer i ämnet