Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hastighet, rörelseintensitet och puls. Hör forskaren Andreas Kårström förklara hur de mätt skidskyttarnas träning med hjälpa av sensorer. Foto: Lukas Johansson/SVT

Sensor i fokus när Mittuniversitetet forskar på skidskytte

Publicerad

Mittuniversitetet och skidskytteförbundet ska ta reda på hur träningen bland skidskyttejuniorer kan bli effektivare. Till sin hjälp har forskarna en sensor som levererar all nödvändig data.

Istället för att bara använda sig av pulsmätare i sin insamling av träningsdata har forskare från Mittuniversitetet utrustat skidskytteeleverna i Sollefteå med varsin sensor som mäter tre variabler.

– Den tar emot pulssignal, den har GPS och accelerometer som mäter rörelser i sidan, framåt och upp och ner. Då får vi ett mått som vi kallar för rörelseintensitet, förklarar Andreas Kårström som är doktorand vid Mittuniversitetet.

Träningen ska bli effektivare

Datainsamlingen, som pågått under ett år, ska nu ligga till grund för en mer effektiv träning.

– Vi har undersökt hur träningspassen egentligen belastar den aktive på olika sätt. Vi har också försökt kategorisera olika pass så att tränare och aktiva ska förstå hur olika pass kan belasta olika beroende på vad man gör.

Redan positiva resultat

Den sista datan är nu insamlad och ska nu bearbetas. Förhoppningen är att under våren kunna publicera resultaten. Men redan nu har forskarna läckt intressanta detaljer till tränare som deltar i studien.

– Jag tror att de har fått en del ny insikt i deras träning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.