Sex ångermanlänningar dömda i knarkhärva

Uppdaterad
Publicerad

Under vintern har polis i Ångermanland bedrivit spaningsarbete med fokus på narkotika. Hos en 45-årig Härnösandsbo hittade man 238 gram amfetamin och han döms nu till fängelse i 1,5 år.

Fem andra personer kring 45-åringen döms också för olika brott.

Polisen misstänkte att 45-åringen sålde narkotika och med telefonavlyssning och hemlig filmning övervakade man honom. Bland annat filmades 8 mars hur en 27-årig man från Kramfors lämnade ett paket i en soptunna utanför 45-åringens hus och några timmar senare kom 45-åringen ut och hämtade något från tunnan.

Fem dagar senare, vid en husrannsakan, hittade polisen två påsar på 74 gram respektive 164 gram med amfetamin gömda i 45-åringens källare. Han erkände att han själv använde amfetamin dagligen och den lilla påsen var hans men den med 164 gram hade han aldrig sett förut.

Operation Triss

Frias på en punkt

Enligt åklagaren skulle det större knarkpartiet ha varit det som 27-åringen lämnade i soptunnan men tingsrätten finner att det inte kan styrkas och friar därför 27-åringen från en åtalspunkt om narkotikabrott.

45-åringen döms till 1,5 års fängelse för ringa narkotikabrott (eget bruk) och narkotikabrott (innehav av 238 gram amfetamin). ”Mängden i sig gör att narkotikan inte kan anses anskaffats endast för eget bruk”, skriver tingsrätten.

27-åringen fälls däremot för vapenbrott, dopningsbrott och ringa narkotikabrott till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Vid en kontroll 18 januari bar han omkring på en väska med 29 tabletter av det narkotiska läkemedlet Tapentadol och vid en husransakan 22 mars i hans bostad hittades 69 tabletter Tramadol samt en ampull med dopningspreparatet Testosteronenantat.

Uppborrad tårgaspistol

Han hade också en del vapen hemma: tre elpistoler, en pepparspraysanordning, en startpistol med magasin, en uppborrad tårgaspistol med magasin och 5 skarpa patroner. Tårgaspistolen tillhörde en 39-årig Kramforsbo som förutom vapenbrott också döms för rattfylleri, ringa narkotikabrott och grov olovlig körning till skyddstillsyn.

En fjärde man, en 31-årig Härnösandsbo döms till dagsböter för ringa narkotikabrott då han bar på 0,67 gram amfetamin den 21 december 2017.

Två kvinnor från Härnösand, en 42-åring och en 29-åring, döms också i härvan till dagsböter för ringa narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation Triss

Mer i ämnet