Sex havsområden starkt förorenade

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrlands mest förorenade fiberbankar kartlagda. Sex områden i länet bedöms ha den högsta riskklassen ”synnerligen stor risk”.

Utanför skogsindustrierna längs med Västernorrlandskusten ligger enorma rester av fibrer på havsbottnen. Det handlar om fiberbankar som ofta är mycket förorenade av tungmetaller och organiska miljögifter. Nu har länsstyrelsen riskklassat 24 platser i länet och sex av dessa är så starkt förorenade att de är högt prioriterade för fortsatta undersökningar eller åtgärder.

Risk för spridning till fisk

Föroreningarna kan till sist också nå människan genom att vi äter fisk som är fångade vid dessa områden. För att undersöka riskerna med detta har Miljömedicin i Norr utfört en miljömedicinsk riskbedömning av fisk från de vatten med högst riskklass i Västernorrland. Rådet är att följa Livsmedelsverkets generella rekommendationer för hur mycket fisk man bör äta med förhöjda nivåer föroreningar. Då riskeras inte ett för högt intag. 

Giftkusten

– Detta är ett lugnande besked, men dessa områden utgör trots allt en långsiktig risk eftersom vi ser att föroreningarna sprids till den omgivande miljön, säger Anna Stjärne, miljöhandläggare på länsstyrelsen. 

Riskklass ”Synnerligen stor risk” – sex områden

* Örnsköldsviksfjärden – Sågverk, träsliperi, kloralkalifabrik och sulfitmassafabrik

* Skönviken – Sulfitmassafabrik och kloralkalifabrik

* Köpmanholmen – Sågverk, sulfit, senare sulfatmassafabrik, och kloralkalifabrik

* Svanö – Sulfitmassafabrik, sågverk och sulfitspritfabrik

* Hallstanäs – Träsliperi med kvicksilveracetat

* Inre Sundsvallsfjärden – Sågverk och sulfitmassafabrik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftkusten

Mer i ämnet