Största delen av rättegången hålls bakom stängda dörrar för att skydda de drabbade barnen. Foto: SVT

SVT:s reporter: ”En utdragen redovisning av åklagaren”

Uppdaterad
Publicerad

Det åtalade mannen har utnyttjat barn under många år och utsatt dem för grova övergrepp och kränkningar.

Barnen som utsattes är barn i mannens närhet.

Den misstänkte sitter med böjt huvud och lyssnar när åklagaren läser upp de grova sexbrott mot barn som han misstänks för.  Det är en utdragen redovisning av 50 brott varav 25 fall av grov våldtäkt mot barnen.

Mannen som är i yngre medelåldern har under lång tid använt barn i sin närhet till att framställa barnpornografiskt material. Han har tagit bilder och filmat hur han tvingat eller förmått barnen att ta av sig nakna samtidigt som han har tagit på dem. I bland har han också tillfredsställt sig själv på bildmaterialet.

Sexuella övergrepp mot barn

Bilderna och filmerna har sedan spridits, eller som åklagaren skriver ”bjudits ut” till utomstående.

Bunden

I åtalet finns också beskrivet hur han satt en lapp med en hälsning till någon av dessa utomstående som var mottagare av bilderna. Vid ett tillfälle var ett barn fastbundet när det utsattes för grova sexuella handlingar. Mannen har också använt tekniska hjälpmedel vid övergreppen.

Stängda dörrar

Mannen avslöjades i höstas. Han hade samlat på sig tusentals bilder och filmer av grova övergrepp och bilderna är viktig bevisning i det mål som nu rullas upp vid Sundsvalls tingsrätt. Rättegången kommer att pågå under fyra dagar men det mesta kommer att ske bakom stängda dörrar. Under måndagsförmiddagen får åhörare och media vara på plats för att lyssna till åklagarens långa uppläsning av åtalet.

Erkänner

Efter varje punkt går advokaten in och förklarar den åtalade mannens inställning. Mannen erkänner i stort. Det mesta han åtalas för finns dokumenterat på bild. Han medger flera fall av grov våldtäkt men har i andra fall en inställning som avviker från åklagarens inställning. Mannen har också varit engagerad som idrottsledare men inget i åtalet tyder på att han utnyttjat barn i den egenskapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexuella övergrepp mot barn

Mer i ämnet