Sexövergreppen – ny anmälan mot socialtjänsten

Publicerad

En närstående har redan polisanmält socialtjänsten i Sundsvall för tjänstefel. Nu anmäls socialtjänstens miss även till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Det är mamman till den sexåriga flickan som vänder sig till IVO. Hennes flicka misstänks för att ha blivit utsatt för en rad grava övergrepp av den 60-årige man som redan för tre år sedan utreddes av socialtjänsten i Sundsvall.

Trots att socialtjänsten fick kännedom om en rad anmärkningsvärda detaljer om mannen valde man dock att lägga ned utredningen utan åtgärd.

– Socialtjänsten fick tydliga signaler om att det inte stod rätt till och ändå valde man att inte göra något. Dom borde ha polisanmält och satt stopp för mannen, säger mamman till SVT.

Polisanmälan gjord

Redan i fredags polisanmälde hon socialtjänsten för tjänstefel och hon får delvis stöd i sin kritik av åklagarkammaren i Sundsvall.

– Om de uppgifter som finns i socialtjänstens utredning hade nått oss hade de med stor sannolikhet föranlett en förundersökning, säger chefsåklagare Daniel Brodén vid åklagarkammaren i Sundsvall.

Dröjde tre år

Men det kom att dröja tre år, till i februari i år innan åklagare och polis fick kännedom om mannen.  Han har sedan dess utretts för en rad övergrepp mot barn som han misstänks ha gjort sig skyldig till under en rad av år. Flera misstänkta övergrepp är preskriberade men i två fall rör det sig om händelser i närtid.

En av händelserna som han nu åtalats för rör en närstående flicka och finns omnämnd i socialtjänstens utredning från 2013.

Den andra flickan, sexåringen, bodde granne med mannen och hans familj. I hennes fall tros övergreppen ha skett i samband med och efter socialtjänstens utredning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexövergrepp anmäldes inte

Mer i ämnet