Sextrakasserier i Timrå blir politik – ifrågasätter kommunens hantering

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar Timråpartiets Monica Persson på det uppmärksammade fallet av sextrakasserier i Timrå, där en fritidspolitiker från Socialdemokraterna fått fortsätta som kommunanställd, trots tidigare misstankar.

Inför nästa kommunfullmäktige har kommunalrådet Stefan Dalin (S) fått två frågor från Timråpartiet som rör en kommunanställd som också haft politiska uppdrag för socialdemokraterna.

Efter avslöjandet har han av kommunchefen omplacerats till ett nytt jobb och tidigare i veckan skiljdes han av sitt parti också från sina politiska uppdrag.

Vill ha svar

Timråpartiet vill veta hur kommunen arbetar med sexuella trakasserier och vilka lärdomar man dragit av händelsen, men man vill också veta varför kommunen inte agerat trots att missförhållandet, enligt mediauppgifter, varit kända under en längre tid.

Här hänvisar man till att mannens beteende, också det enligt media, varit känt bland chefer i flera år och hos hans partiordförande under några månader.

Antyder vänskapskorruption

Timråpartiet ställer också en fråga om vänskapskorruption.

– Det har kommit in vittnesmål från ungdomar under en längre tid och man undrar vad det finns för kultur på arbetsplatsen när det uppenbarligen fått fortgå, säger fullmäktigeledamoten Monica Persson (T) till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.