Foto: Anticimex/TT

Silverfiskar i skolkök

Uppdaterad
Publicerad

Ett tillagningskök i Örnsköldsviks kommun kritiseras nu för att det förekommer skadedjur i lokalerna.

Vi en oanmäld kontroll hittade kommunens miljö- och hälsoenhet döda silverfiskar i en plastficka som satt uppsatt på en vägg. I ett förråd hittades en insektsfälla med ett antal oidentifierade insekter.

Personal på skolan uppgav att de under en längre tid haft problem med silverfiskar i köket, man misstänkte att de fallit ned från taket. Ett företag som sysslar med skadedjursbekämpning hade placerat ut fällor men inga andra åtgärder hade vidtagits.

Kräver åtgärdsplan

Miljö- och hälsoenheten påpekar att om skadedjur påträffas i lokalen ska det finnas beredskap och tydliga rutiner för vad som ska göras för att få bukt med problemet.

Samhällsbyggnadsnämnden i Örnsköldsviks kommun kräver nu att man senast den 12 mars ska kunna redogöra för en åtgärdsplan för att få bort skadedjuren från skolköket.

Silverfisk

Silverfisk, nattsmyg (silverfisk; Lepisma saccharina) är en art inom insektsordningen fjällborstsvansar (Thysanura). Den är 10 mm lång och vinglös och har tre svansborst. Kroppen är klädd med metallglänsande fjäll och mundelarna är bitande. Den trivs där det är instängd och fuktig luft och påträffas främst i badrum, under diskbänkar o d. Den lever av socker- och stärkelsehaltiga ämnen.

Silverfisken, allmänt namn för primitiva, vinglösa insekter insekt, ryggradslösa djur av klassen Insecta av fylum Arthropoda. Liksom andra leddjur, har en insekt ett hårt yttre höljet eller exoskelett, en segmenterad kropp, och ledade ben.

Källa: silverfisk.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.