Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad instutitutionschefen Fredrik Berglund säger om situationen i klippet. Foto: Emil Hammarström/SVT

Vemyra ungdomshem i Sollefteå kommun stänger avdelning: ”Ett allvarligt läge”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av personalbrist har ungdomshemmet Vemyra, som ligger strax utanför Sollefteå, behövt stänga en av sina tre avdelningar. Det har nu gjort att ett flertal flickor har fått lämna hemmet.

– Det är ett allvarligt läge med tanke på att de här ungdomarna har ett trängande behov av vård, säger institutionschefen Fredrik Berglund.

Ungdomshemmet, som drivs av SiS, Statens institutionsstyrelse, har totalt 18 platser och nu har ett flertal flickor fått lämna hemmet och ställt sig i kö för ett annat boende. Enligt Fredrik Berglund kan det innebära att de kan få vänta på fortsatt vård.

– Myndigheten SiS har flera institutioner så att andra har platser så att dem kan gå dit, problemet är att vi ser på många av institutionerna att vi har bekymmer att bemanna, samt antal stängda platser och då handlar det faktiskt om att ställa sig i kö och vänta, säger Fredrik Berglund.

I klippet berättar han om den allvarliga situationen, och spekulerar i varför personal inte söker sig till ungdomshemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.