”Situationen har blivit närmast katastrofal” – kraftfullt upprop från Sundsvalls sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

26 enhetschefer har ställt sig bakom om en skrivelse till regionledningen där man uttrycker stor oro över läget på sjukhuset.

”Vi känner att vi inte längre kan vara tysta”, står det i uppropet där man kräver en rad åtgärder för att komma till rätta med problemen.

I den gemensamma skrivelsen uttrycks en stark oro över sjuksköterskornas situation och de stora svårigheterna att hitta personal som vill jobba på sjukhuset.  Det här var P4 Västernorrland först att rapportera om.

– Vi har skickat signaler i flera år om situationen, men ledningen har inte lyssnat, menar Agneta Lampinen-Jonsson.

I uppropet skriver de 26 att ”vi känner att vi inte längre kan vara tysta”

– Man känner en maktlöshet, säger Pernillla Lodin.

Bägge är enhetschefer inom kirurgin på Sundsvalls sjukhus.

Får mest ägna sig åt ”brandsläckning”

– Vi känner oss väldigt ensamma i den situation som råder när vi tvingas ägna oss åt att ”brandsläckning” – åtgärder för att överhuvudtaget ha personal på plats, säger Agneta Lampinen-Jonsson

Vad hoppas ni åstadkomma med det här uppropet?

– Vi hoppas att ska lyssna på oss, att vi får någon respons på det här säger Pernilla Lodin.

I uppropet pekar man på att lönerna för sjuksköterskor släpat efter.  I skrivelsen görs en jämförelse med personal som börjat jobba för kommuner där lönerna ligger rejält högre: ”en tjänst i kommunen ger en lön som ligger 6- till 10 000 kronor högre.

Träffar områdesdirektörerna på måndag

Reaktionen på uppropet har kommit ganska omgående – nu på måndag ska enhetscheferna få träffa områdesdirektörerna Ylva Drevstad och Anders Lundin för att diskutera läget på sjukuset.

Vi har även sökt tre av regionråden, Glenn Nordlund (S), regionstyrelsens ordförande, Sara Nylund, (S) vice ordförande, samt Lena Asplund (M), ordförande för Hälso-och sjukvårdsnämnden i regionen för en kommentar om de 26 chefernas upprop.

Vi har dock inte fått någon återkoppling från någon av dessa tre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.