Ganska exakt två år efter att Postens paketterminal lades ner och 120 personer blev av med jobben så verkade ännu ett tungt slag vara på väg mot arbetsmarknaden i lilla Ånge idag.
Som en del i SJ:s stora besparingsprogram, som ska ge 1 miljard kronor på tre år, så kom rykten om att företaget skulle lägga ner ett av sina två callcenter. När röken skingrats stod det dock klart att resan fortsätter för Ånge, medan Tranås kastas av tåget – bokstavligt talat.
– När det här flaggades upp i går i kvällstidningarna så fick jag en stor klump i magen. Sen har det känts som att jag hållit andan hela förmiddagen. Nu när beskedet kom så är jag naturligtvis väldigt lättad. Det här är en mycket viktig verksamhet för Ånge som kommun och tätort, säger kommunstyrelsens vice ordförande Stiven Viklund till SVT Mittnytt.
I ett pressmeddelande skriver SJ att ”bolaget fattat beslut om att koncentrera all kundtjänstverksamhet till SJ Contact Center i Ånge. Därför varslar SJ om nedläggning av Contact Center i Tranås med 95 tillsvidareanställda.” Man motiverar beslutet med att antalet inkommande samtal till centren minskat från 3,2 miljoner till 1,8 miljoner på tre år, en minskning med 44 procent.
Lättade – men känner med Tranås
– Jag är så otroligt glad och tacksam att vi fick stolpe in på det här. Vi hade inte klarat av en till stor nedläggning i den här kommunen. Samtidigt känner jag väldigt med Tranås, säger kommunchefen Sara Jonsson till SVT Mittnytt.
Kommunalrådet Sten-Ove Danielsson (S) som under åren fått svara på mediernas frågor om många tråkiga besked för Ånge var ironiskt nog under förmiddagen ute på resa och fick inte vara med i det spontana firandet i kommunhuset när det kom ett positivt besked för kommunen.
– Tråkigt att han inte fick vara med och glädjas med oss i detta, men han får göra det när han kommer hem, säger en påtagligt lättad Sara Jonsson.
Totalt varslar SJ 400 anställda i hela landet. Resebutiken i Östersund läggs ner, tillsammans med ytterligare 17 butiker. Däremot klarar sig butiken i Sundsvall, tillsammans med butikerna i Arlanda, Stockholm, Göteborg och Malmö.
”Ska göra allt för personalen”
– Vi har i dag informerat våra medarbetare om att vi behöver varsla. Det är ett svårt besked att ge, men nödvändigt för att säkra SJ:s framtid. Vi kommer göra allt för att stödja vår personal, säger Crister Fritzon, SJ:s vd.
Syftet med nedskärningarna är, enligt Fritzon, att få SJ att klara sig bättre i den hårdnande konkurrensen och för att anpassa organisationen efter kundernas förändrade köpbeteenden.
Inom administrationen varslas 237 tillsvidareanställda, i huvudsak på huvudkontoret i Stockholm men också i Göteborg, Malmö och Krylbo. Enligt SJ är det här varslet bara en del av ett omfattande besparingsprogram där man ska vända på alla stenar för att jaga kostnader. Om det betyder att ytterligare varsel är att vänta och i så fall var är ännu oklart.