Sjukhusen har tjuvstartat – besparingarna redan i full gång

Uppdaterad
Publicerad

Besparingar på 100 miljoner inom specialistsjukvården i Västernorrland är redan i full gång. Nästa vecka ska politikerna ta ställning till ytterligare ett sparpaket på 50 miljoner.

Enligt Christine Bylander som är biträdande chef för specialistsjukvården kommer förändringarna att ske utan uppsägningar. Däremot kommer vårdpersonal att få räkna med förändringar i sina yrkesroller, säger hon.

Stafetterna i fokus

Förändringarna har kunnat sättas igång utan politiska beslut. De är redan på gång och projektet heter ”hållbar bemanning”

– Vi har satt igång ett projekt på de tre sjukhusen som syftar till en långsiktighet i bemanningen. Vi vill framför allt minska behovet av den inhyrda personal som kostar regionen mycket pengar, säger Bylander.

Frågan är vad Region Västernorrland har i bakfickan som skall leda till att behovet av stafettläkare och sjuksköterskor minskar. Flera försök att minska stafettbehovet har gjorts tidigare utan framgång.

– Det som talar för att det lyckas den här gången är att flera andra regioner är inne på samma linje och att det kommer att minska marknaden för inhyrd personal. Vi bedömer att vi gemensamt kommer att kunna vända utvecklingen, säger Bylander.

Nya yrkesroller

I projektet ingår en rad förändringar som kommer att beröra vårdpersonalen i regionen. Dels vill sjukhusen införa arbetsrotation mellan avdelningar och mottagningar, dessutom vill man freda sjukvårdspersonalen från arbetsuppgifter som inte direkt berör sjukvård. Idag kan det vara undersköterskor och sjuksköterskor som utför förråds- och köksarbeten. Det ska det bli ändring på. Det skall i framtiden bli vaktmästarjobb.

Enligt Christine Bylander är ambitionen att sjukvårdspersonal skall ägna sig åt patienterna. Sjuksköterskorna kan dessutom räkna med att få ett större ansvar för patientarbetet än idag.

Ytterligare sparförslag kommer

Bemanningen per vårdplats ska minskas. Enligt Bylander ligger Västernorrland högt jämfört med andra jämförbara regioner.

Till detta kommer dessutom en rad förslag som ska spara ytterligare 50 miljoner, men vad det konkret kommer att få för konsekvenser vill Christine Bylander inte kommentera idag.

– Först ska politikerna få se förslagen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.