Foto: TT

Patienter blir sjuka av vården

Uppdaterad
Publicerad

Trots insatser för att förebygga patientskador som trycksår och vårdrelaterade infektioner, fortsätter dessa att öka i Västernorrlands län. Vårdskadorna kostar landstinget 200 miljoner.

Var tionde patient i Västernorrland blir sjuk av vården, de drabbas alltså av vårdskador. Skadorna beräknas kosta Landstinget Västernorrland 200 miljoner kronor, enligt en revisionsrapport som presenterades i november i år. Rapporten fokuserar på trycksår (liggsår) och infektioner som patienterna drabbas av i kontakt med vården.

Dubbelt så mycket liggsår

Under många år har Landstinget Västernorrland toppat statistiken på omfattningen av trycksår. Trots insatser som ”Trycksårsprojektet” har man inte lyckats vända trenden. Tvärtom visar rapporten att ännu fler patienter drabbats i år jämfört med 2016. Västernorrland toppar listan, förekomsten är nästan dubbelt så hög som riksgenomsnittet (27,5 procent mot 13,5).

Orsaken till att man inte lyckas är, enligt de svar personalen själva ger i enkätundersökningar, att det brister i omvårdnaden på grund av ”för få händer i vården”.

Överbeläggning och personalbrist

Också när det gäller vårdrelaterade infektioner, VRI, alltså infektioner som uppstår när patienten ligger på sjukhus eller i samband med öppenvård, ligger Västernorrland högt: tredje sämst i landet.

Dessa infektioner står för en tredjedel av alla vårdskador. Inte heller här lyckas vården uppnå Hälso- och sjukvårdsnämndens mål att minska förekomsten av VRI, utan den har ökat något från förra året.

Kräver bättre hygien

Att man inte når målet förklaras av personalbrist i kombination med hög personalomsättning, vikarier och inhyrd personal. Man anger också de ständiga överbeläggningarna som en bakomliggande orsak.

Rapporten avslutas med en uppmaning till Hälso och sjukvårdsnämnden att hålla bättre koll på utvecklingen och att se till att personalen följer grundläggande hygienrutiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.