För att komma åt med stegbilen var räddningstjänsten tvungna att fälla flera björkar. Foto: Therese Edlund

Skärpta brandskyddskrav på grannfastigheten i Ånge

Uppdaterad
Publicerad

I ett föreläggande från Medelpads räddningstjänstförbund åläggs bostadsrättsföreningen i Ånge att bygga om grannfastigheten till den som brandhärjades i november.

HSB har nu lite drygt två månader på sig att minska risken för brandspridning i den oskadade fastigheten.

Efter den dramatiska branden i Ånge i november där en person omkom och en av HSB:s  bostadsrättsförening Hammaren fastigheter på Fridhemsvägen förstördes, har räddningstjänsten utrett brandens förlopp.

Utifrån det som framkommit hittills ställer nu räddningstjänsten krav på bostadsrättsföreningen, att förbättra brandskyddet i grannfastigheten som är konstruerad på samma sätt som den som brandhärjades.

Åtgärder

Vi har tidigare berättat hur branden med hög hastighet spred upp i takfotens träkonstruktion. Nu kräver räddningstjänsten att takfoten på det oskadade huset byggs om och isoleras för att minska risken för brandspridning i vindsutrymmet och takkonstruktionen.

I föreläggandet från Medelpads Räddningstjänstförbund åläggs bostadsrättsföreningen också att reservera plats för räddningstjänstens stegfordon. Behovet av uppställningsplats aktualiserades vid branden då räddningstjänsten tvingades fälla stora björkar för att komma åt att rädda människor som tagit sin tillflykt till taket.

Ombyggnaden av takfoten ska vara åtgärdad senast 28 februari och uppställningsplatsen ska vara på plats senast 10 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbrand i Ånge

Mer i ämnet