• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en elbil på Dingergatan i Eskilstuna med giftig rök som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Ettåriga katten Stella från Timrå föll offer för musgiftet. Foto: Jesper Sahlberg (stillbild)

Skärpta villkor för användning av musgift

Uppdaterad
Publicerad

Efter många fall av förgiftade katter den senaste tiden skärper nu Kemikalieinspektionen villkoren för att få använda musmedel som innehåller alfakloralos.

Veterinärer och kattägare runt om i Sverige har den senaste tiden vittnat om en ökning av fall med förgiftade katter. Många som kommit till djurkliniker har uppvisat förgiftningssymptom som vinglighet, andningsproblem och känslighet för ljud och ljus.

Misstankarna föll snabbt på musmedel som innehåller giftet alfakloralos. Det har marknadsförts som ofarligt för husdjur men veterinärer menar att allt tyder på sekundärförgiftning. Alltså att katterna ätit möss som fått i sig alfakloralos.

– Det har ställt till med en himla massa problem och orsakat väldigt stor skada på framförallt katter den senaste tiden, sade Åsa Rising, klinikchef på Djursjukhuset i Sundsvall när SVT uppmärksammade att två katter i Timrå förgiftats i slutat av november.

Skärper villkoren

Kemikalieinspektionen har noterat att förgiftningsfallen ökat och har därför beslutat att skärpa användningsvillkoren för musmedlen.

Enligt de nya villkoren får medel med alfakloralos bara användas yrkesmässigt efter avklarad utbildning och produkten får inte användas i miljöer där katter kan förväntas förekomma. Döda möss ska samlas in. De nya villkoren gäller omedelbart för både försäljning och användning. Sedan tidigare gäller fortfarande villkoret att medlet endast från användas inomhus och i särskilda betesstationer.

EU kan följa Sveriges exempel

Produkter med alfakloralos finns godkända i hela EU. Det har nu inletts diskussioner mellan EU-länderna om reglerna behöver ändras i hela EU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer