Två läkare kritiseras av IVO efter att en patient avlidit Foto: SVT

Skickades hem från sjukhus trots allvarliga symptom – avled

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna hemmahörande i Ånge kommun drabbades några dagar efter en galloperation av komplikationer och avled. Nu kritiseras två läkare vid Sundsvalls sjukhus av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att inte ha beaktat flera tecken på att kvinnan mådde sämre.

Det var för drygt ett år sedan som kvinnan genomgick en gallstensoperation på Sundsvalls sjukhus. Några dagar efter operationen skickades kvinnan hem trots att det fanns tecken på att hon inte mådde bra.

Två dagar senare kom kvinnan till akutmottagningen med blodförgiftning och cirkulationskollaps. Gallan hade blivit infekterad eftersom ett clips som använts vid operationen hade släppt. En komplikation som enligt IVO inte alltid går att undvika. Efter fem dygn på sjukhus avled kvinnan.

Inte god vård

Vården anmäldes av anhöriga och har sedan utretts av IVO som nu riktar kritik mot de två läkare som skickade hem kvinnan. En av dem kritiseras för att inte ha beaktat kvinnans blodprover och symptom. Den andra för ”brister i ställningstagande av patientens blodprover, status och allmäntillstånd”.

IVO konstaterar att uppföljning och vård efter operationen inte kan betraktas som god. Om provsvar och symptom tagits på allvar skulle utgången blivit en annan menar man.

Vårdgivaren, Region Västernorrland och de bägge läkarna kritiseras också för brister i journalföringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.