Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Skifus styrelseordförande om mutmisstankarna i bolaget: ”Det som förvånat mig mest är omfattningen”

Uppdaterad
Publicerad

Det närmar sig beslut om eventuellt åtal i den uppmärksammade utredningen om mutbrott kopplat till kommunala bolaget Skifu i Sundsvall. Samtidigt har en tidigare sekretessbelagd rapport blivit offentlig.

– Om det som rapporten belyser och om polisen kommer fram till att det stämmer så är det ganska stora pengar som vi pratar om, säger styrelseordförande Johan Nikula.

Misstankarna hade funnits i många år men det var först när en ny styrelse tillträtt och ryktena tog fart igen 2019 som man mer långtgående undersökte dem. Det resulterade i en utredning från revisionsfirman KPMG, som varit sekretessbelagd fram till nyligen. 

– Enligt Anders Johansson (vd i Stadsbacken reds anm) som var mottagare av tipsen var det frekvensen i tipsen som gjorde att vi tyckte att det fanns anledning att utreda det, säger Johan Nikula.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Sekretess i polisutredningen

I KPMG:s 40-sidiga utredning framkommer en rad misstankar som bland annat rör otillåten direktupphandling och privata samarbeten med leverantörer.

Men vad som finns med i polisutredningen är oklart, eftersom det råder förundersökningssekretess.

Otydliga fakturor

KPMG har bland annat tittat på ett av bolagets projekt och funnit stora brister i faktureringen. Det handlar om ombyggnationen av tågstationen i Sundsvall. Projekt resecentrum.

Det kommunala bolaget, Skifu -Sundsvalls kommuns Industrifastighetsutveckling AB, hade i uppdrag att göra om tågstationen i Sundsvall till ett modernt resecentrum- budget 200 miljoner, slutnota 220 miljoner.

”Bristerna i fakturorna, som utgjort verifikationer, är i många fall så pass omfattande att dessa inte alls medger en bedömning av bakomliggande affärshändelser”, står det i KPMG:s rapport.

Vi har sökt den tidigare vd:n utan att lyckas nå honom.

Hör styrelseordförandens tankar om resecentrumprojektet och det egna ansvaret för bristerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mer i ämnet