Foto: SVT

Skogsbränder i Västernorrland – följ vår direktrapportering

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket torrt i markerna och larmen om skogs- och gräsbränder duggar tätt. Här samlar vi rapporteringen om skogsbränder i länet.

Skogsbränder i Västernorrland – följ vår direktrapportering

Just nu i skrivande stund så är det inga pågående skogsbränder i Västernorrland. Men extremt läge gäller fortfarande.

Lars Hammarström, inre befäl Räddningstjänsten Medelpad uppmanar allmänheten att respektera eldningsförbudet. Han berättar också att brandflyget flyger över hela Västernorrland idag, kl 12.00 startar det i Örnsköldsvik för att flyga norra slingan för att senare flyga södra slingan som går över Medelpad.

Den svåråtkomliga branden vid Storälgsjöberget mellan Junsele och Backe är nu under kontroll och släckt. Nu återstår bara att hämta hem all utrustning och materialvård säger styrkeledare Mikael Dyneborg vid räddningstjänsten i Sollefteå.

Den skogsbrand på Högbrännaberget utanför Trehörningsjö är nu under kontroll och Räddningstjänsten hoppas kunna lämna över till markägaren Holmen under dagen. Det finns en viss oro på grund av att det har börjat blåsa kraftigt. Men som det ser ut nu så tror stabschef Jonas Hägglund på räddningstjänsten Örnsköldsvik att dom ska kunna lämna över efter lunch.

Räddningstjänsten har lämnat över ansvaret till markägaren som är SCA på den tidigare branden i Överturingen då dom anser den vara släckt.

Andreas • Brand ute - terräng

Just nu Tid: 26 Juni kl. 20:41
Brand ute - terräng Kramfors
Kramfors

Nu stänger vi direktrapporteringen för ikväll!

Under kvällen har räddningstjänsten fått larm om en misstänkt skogsbrand på Åskberget utanför Bredbyn, Örnsköldsviks kommun. Men räddningstjänsten har inte hittat någon brand och mest troligt var det ånga som sågs efter att blixten slagit ner i området, meddelar räddningstjänsten som nu har lämnat området.

Nu har räddningstjänsten skogsbränderna i Västernorrland under kontroll.

Den senaste, utanför Resele har spridit sig på en yta som är 25 x300 meter.

- Det är en lätt sluttning utför vilket innebär låg spridningshastighet, säger Mattias Andersson, inre befäl Räddningstjänsten Medelpad.

Branden är inte släckt, men under kontroll. Han uppskattar att det kommer att finnas personal på plats hela natten för bevakning.

Helikoptrarna har nu lämnat branden Storälgsjöberget mellan Junsele och Backe. Den branden är under kontroll.

Likaså branden i Överturingen.

Men mycket kan hända än.

- Det är ett åskoväder som går från Ånge upp emot Örnsköldsvik, så man vet aldrig.

Alldeles nyss kom ett larm om skogsbrand i Bredbyn, Örnsköldsviks kommun.

En helikopter är på väg till skogsbranden i Resele. Det brinner på ett område som brandflyget uppskattade till 200x200 meter.

- Det är en uppskattning man måste ta med en nypa salt. Vi har inte kommit fram till själva brandområdet, så vi har ingen egen uppfattning om hur stort det är, poängterar Mattias Andersson, inre befäl Räddningstjänsten Medelpad.

Det brinner alltså på Gåsnässidan av Ångermanälven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.