Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Skogsindustrierna: Granbarkborrar kan orsaka virkesbrist till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Nu varnar branschorganisationen Skogsindustrierna för brist på virke till hösten. Det är det torra vädret med brandrisk och angrepp från granbarkborren som är orsaken, det framgår av en ny rapport från Skogsindustrierna som presenteras under onsdagen.

– Det är något av ett skräckscenario, säger trävaruanalytikern Christian Nielsen.

Den senaste tidens värme har gynnat granbarkborrens svärmning samtidigt som brandrisken gör att man inte kan genomföra avverkningar i normal takt. Läget oroar skogsbranschens branschorganisation Skogsindustrierna som i en ny rapport varnar för att situationen kommer att leda till virkesbrist till hösten.

– Vi hoppas att det blir bättre än vad vi befarar men riskerna är stora i dagsläget, säger Christian Nielsen.

Granbarkborren dödar träd men kan också orsaka missfärgningar som gör att virket blir svårt att sälja. Enligt Christian Nielsen är den blånad som uppstår efter angreppen inget som gör virket sämre men i Sverige är blånat virke inte attraktivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.