Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad gör granbarkborrarna som hittats i fällan för skada? Hör Magnus Martinsson på Skogsstyrelsen berätta i klippet. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Granbarkborrarna trivs i varmare klimat – kryllar av dem i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljan har gjort att granbarkborrarna just nu svärmar i stora mängder. I Västernorrland har Skogsstyrelsen fångat tiotusentals barkborrar i sina fällor och borrarna trivs i ett allt varmare klimat.

Granbarkborren dödar stora mängder granskog varje år och situationen har förvärrats i takt med att klimatet blivit varmare.

Just nu svärmar insekterna, som gillar de höga temperaturerna som råder, på många håll. Skogsstyrelsen i Västernorrland har placerat ut fällor för att få en bild av hur stor svärmningen är.

Klimatkrisen

– Det klimatet som gör att det blir bättre och bättre förhållanden för barkborrarna, förklarar Magnus Martinsson på Skogsstyrelsen i Sundsvall som hittat tiotusentals granbarkborrar i fällorna den senaste tiden.

Stora angrepp

Att man fångar granbarkborre på det här sättet är för att ha kontroll på utvecklingen. Blir det stora angrepp måste timret tas om hand snabbt, annars eskalerar spridningen av insekterna och skadorna blir omfattande.

I videon följer SVT:s reporter med ut och vittjar några av granbarkborrefällorna söder om Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet