Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I kulturhuset möts medlemmarna för att diskutera och fatta beslut som rör kollektivet. Foto: SVT

Skogsnäs fyller 50 år – Göran och Sarah var med och grundade kollektivet i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Kollektivet Skogsnäs i Sollefteå kommun firar 50-årsjubileum och det blir en veckolång hyllning till gemenskapen.

Firandet inleddes i måndags med en rad evenemang, såsom konserter, utställningar, teater och föreläsningar. Festen fortsätter till och med söndag.

– Jag är väldigt stolt över det vi har gjort. Att få vara med och skapa samt ha friheten är otroligt lyxigt, säger Sarah Mårskog.

För 50 år sedan var området som idag är kollektiv en gammal gård. Det förändrades när Sarah och Göran Mårskog tillsammans med vänner flyttade till Skogsnäs 1973. Deras ankomst blev startskottet för en ny era, då platsen återupplivades och kollektivet skapades.

Hjälp från grannar

I början bodde de 15 vännerna gemensamt på en liten gård med tre hus. De flesta hade aldrig tidigare bott på landet. Vännerna fick hjälp och stöd från kringboende som delade med sig av sina kunskaper. 

Ett år senare byggde Göran och Sarah sitt hus och under de följande tre åren levde de utan el, vatten eller anslutande väg.

Genom åren har kollektivet byggt omkring 20 hus och ladugårdar, anlagt vägar, grävt brunnar, borrat efter vatten och dragit el. 

50 boende idag

I Skogsnäs bor i dag drygt 50 vuxna och barn. De möts en gång i månaden i kulturhuset för att diskutera och besluta om skogen och marken de äger tillsammans.

I klippet hör du Göran och Sarah Mårskog berätta om sin historia i kollektivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.