Träd som skadats av betande älgar är en typ av skador som drabbar ungskog allt hårdare. Foto: SVT

Skogsstyrelsen ska kartlägga skogsskador – satsar miljonbelopp

Publicerad

Ungskog som drabbas av skador från exempelvis svampar och bete av älg blir allt större i framför allt norra Norrland, visar en rapport som Skogsstyrelsen släppte tidigare.

Nu satsar de omkring 3,5 miljoner kronor på att kartlägga skadornas omfattning i bland annat Västernorrland.

Magnus Martinsson som är skadesamordnare på Skogsstyrelsen berättade förra veckan för SVT att de ser ökade volymer av så kallade multiskador på skogen.

På grund av de olika skadorna riskerar skogstillväxten att bli 20 procent lägre i de norra delarna av landet jämfört med tidigare beräkningar.

Fyra län

Men nu satsar Skogsstyrelsen alltså 3,5 miljoner kronor på en kartläggning av skadorna i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

– Det finns ett stort behov av mer kunskap kring multiskador, hur stort problemet är och var de största skadorna finns, säger Frida Carlstedt, inventeringsledare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Bromsa utvecklingen

Målet med den kunskapen är att kunna bromsa utvecklingen och nå ut med information till drabbade skogsägare om hur skadorna bör hanteras, säger hon vidare.

Investeringen kommer genomföras under våren och försommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.