Foto: Berit Roald / TT

Skola på distans för högstadieelever i länets kommuner

Uppdaterad
Publicerad

När det ringer in till vårterminen 2021 innebär det undervisning på distans för många högstadieelever. De flesta kommuner väljer växelvis distansundervisning i årskurserna 7-9.

I torsdags 7 januari öppnade regeringen för att tillåta distansundervisning även på högstadiet som en åtgärd för att minska smittspridningen. Redan på måndagen 11 januari hade de flesta kommuner i Västernorrlands kommun en plan för hur distans- eller fjärrundervisningen skulle organiseras.

I Västernorrland har några kommuner legat i startgroparna och i Ånge fick högstadieelever öva på distansundervisning redan i november.

Värnar niorna

Övat distansundervisning har man också gjort i Örnsköldsvik berättar Anders Fager, verksamhetschef för grundskolan årskurs 4-9. I Örnsköldsvik har man valt att undanta årskurs 9 från distansundervisning, åtminstone till en början.

– Vi värnar om årskurs nio eftersom det är deras sista år i grundskolan. Om vi fortsätter göra så får vi utvärdera beroende på hur långvarigt det blir, säger Anders Fager.

I Timrå anser man tvärtom att det är sjundeklassarna som bör få vara i skolan så mycket som möjligt.

Få fördelar

Skolchef Ann-Christin Isaksson i Timrå, har svårt att se några fördelar med fjärrundervisning.

”Om man ska säga någonting positivt så är det att eleverna och personalen får träna på sin digitala förmåga”, skriver hon i ett mail till SVT.

Artikeln uppdateras

Så här organiseras distansundervisningen i din kommun:

  • Örnsköldsvik – Årskurs 8 får börja med distansundervisning vecka 2 och veckan därpå står årskurs 7 på tur.
  • Sollefteå – bedriver växelvis distansundervisning, men poängterar att skolan är öppen för elever som inte har tillgång till bredband eller som av andra anledningar behöver stöd. Här betalas måltidsersättning ut för elever som får distansundervisning.
  • Kramfors – har en mix av distans och på plats-undervisning. Upplägger ser olika ut beroende skolornas olika förutsättningar, skolorna det gäller är Högakustenskolan och Gudmundråskolan. Eleverna får hämta skollunch i skolan.
  • Härnösand – båda högstadieskolorna, Wendela Hellman och Hedda Wising, har distansundervisning som planerat första veckan efter jullovet. Besked om fortsättning väntar.
  • Sundsvall – alla kommunala högstadieskolor går över till distansundervisning för elever i årskurs 8. Även Engelska skolan inför distansundervisning i årskurs 8.
  • Ånge – Det blir växelvis distansundervisning för årskurserna 7-9 i båda högstadieskolorna Minerva- och Fränstaskolan.
  • Timrå – Arenaskolans årskurs 8 och 9 ska arbeta hemifrån fyra dagar vardera och årskurs sju en dag under det två närmaste veckorna. Beslutet gäller i första hand till och med fredag 22 januari.

Artikeln uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.