Foto: Bildbyrån/SVT

Skolan som utbildar stjärnor – som en biprodukt

Uppdaterad
Publicerad

Skidgymnasiet i Sollefteå producerar världsstjärnor på löpande band. Men det är inte det som är målet.

Magdalena Forsberg, Ebba Andersson, Sebastian Samuelsson, Hanna Öberg och nu senast Frida Karlsson. Listan över världstjärnor som fått sin utbildning vid Sollefteå skidgymnasium kan göras lång. Men enligt en av tränarna på skolan är gedigen utbildning viktigast, stjärnstatusen är mer en biprodukt.

– Målet för riksidrottsgymnasierna är inte att skapa världsmästare som juniorer utan att ge dem en väg framåt mot internationell elit. Vi utbildar dom och utvecklar dem utifrån ett helhetsperspektiv, säger Per Nilsson tränare på Sollefteå skidgymnasium.

Nilsson är självklart nöjd över sina adepters framgångar men påpekar också att det just nu arbetar över tio gamla elever inom längdåknings- och skidskytteorganisationerna. De återfinns till exempel som vallare och ledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.