Foto: Fredrik Israelsson

Skolhotet ställde in esteternas spelning

Uppdaterad
Publicerad

Hotet mot Härnösands gymnasium var inte populärt bland eleverna. Esteterna fick ställa in en planerad spelning och förberedelserna inför nationella prov uteblev.

På torget i Härnösand träffar vi några av eleverna som går estetisk inriktning i tvåan och även om solen skiner så är de mycket missnöjda med hotet mot gymnasieskolan som resulterat i att skolan varit stängd i två dagar.

– Det är irriterande hur ett fåtal personer, eller kanske en person kan förstöra för hundratals, ja nästan tusen elever, säger Linus Hydling och får medhåll av Tristan van Lint.

– Jag är extremt irriterad över det här, det är en viktig period i skolan just nu och att en sån här grej ska få förstöra det, det är skittråkigt, säger han frustrerat.

Konsert fick ställas in

Esteterna skulle ha genomfört en konsert som fick ställas in eftersom skolan helt enkelt var stängd.

– Jag önskar att de inte hade behövt stänga de här två viktiga dagarna för oss på estetprogrammet och alla andra som skulle haft redovisning eller uppvisning, säger Linus Hydling.

– Det är många som skulle ha presenterat sina gymnasieprojekt, så det drabbar många linjer, tillägger Hektor Eriksson Skjöld.

Bra att hoten tas på allvar

Eleverna tycker samtidigt att det är bra att skolan tagit hoten på allvar.

– Vi vet inte riktigt vad som hänt men om det är allvarligt så är det bra att skolan tar det på största allvar, menar Tristan van Lint.

Edwin Sjöström Bergfors tycker att det är förvånande att det varit tre hot på kort tid i Härnösand men tror att de som hotar upptäckt att det är enkelt.

– Det är så lätt att lägga anonyma hot via media, konstaterar han.

Alla drabbas

Eleverna har ingen aning om vem eller vilka som ligger bakom hotet och lika lite vilket syftet är.

– Om det är någon som har gjort det för att slippa skolan så är det ingen bra lösning för då drabbas alla och i grunden är det ingen bra lösning på lång sikt, konstaterar Tristan van Lint.

Nu ser grabbarna fram emot att få gå till skolan igen i morgon.

– Det blir trevligt att träffa alla kompisar igen, säger Hektor Eriksson Skjöld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.