Skolverkets generaldirektör varnar för konsekvenserna som en utlokalisering till Härnösand skulle innebära. Foto: TT

Skolverket protesterar – vill inte flytta till Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

I Skolverkets yttrande över utredningen Statlig närvaro i Härnösand, hotar generaldirektör Peter Fredriksson med att en flytt skulle försvåra lärarförsörjningen i hela landet.

Utredningen Ökad statlig närvaro i Härnösand föreslår att ett 80-tal statliga jobb ska flytta till kommunen. Skolverket är en av de statliga myndigheter som berörs, utredaren föreslår att Skolverkets verksamhet som sköter lärarlegitimationer flyttas ut från Stockholm.

Skolverket menar att det skulle innebära längre väntan på lärarlegitimationer vilket skulle få allvarliga konsekvenser.

”Att i ett läge där skolhuvudmännen redan har svårt att trygga sin kompetensförsörjning – skapa en situation där lärare får vänta onödigt länge på sitt beslut om legitimation innebär att det skulle bli ännu svårare att uppnå syftet med reformen.”, skriver Skolverket i sitt yttrande.

Ansvarig minister, Lena Micko (S), avböjer att kommentera Skolverkets inställning efter som utredningen fortfarande är ute på remiss.

Här hittad du Skolverkets yttrande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.