Ingegerd Palmér presenterade sitt förslag

Utredare föreslår flytt av statliga jobb till Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens utredare har hittat 80 jobb som är möjliga att flytta till Härnösand. Hur många som ska flyttas och när är nu en fråga för regeringen.

Regeringen beslutade för cirka tio månader sedan att se över möjligheten att flytta minst 50 arbetstillfällen från statliga myndigheter i Stockholm till Härnösands kommun. Detta efter att Härnösand de senaste åren tappat över 900 statliga arbetstillfällen.

På måndagen överlämnade regeringens särskilda utredare Ingegerd Palmér sitt betänkande ”Ökad statlig närvaro i Härnösand” till finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) och ansvarig minister för offentlig förvaltning, Ardalan Shekarabi (S).

Delar av myndigheter

Utredningen har sett över möjligheten att samla och flytta uppgifter från myndigheter i Stockholms län till gemensamma kontorslösningar i Härnösand. Utredarens uppdrag var att hitta avgränsade verksamhetsdelar, inte hela myndigheter, som kunde flyttas till Härnösand.

Vid sin presentation berättade Ingegerd Palmér att hon gått igenom 60-65 olika myndigheter som har verksamhet som kan flyttas. Till slut innehåller hennes förslag verksamheter som idag finns på fem olika myndigheter:

  • Skolverkets verksamhet med lärarlegitimationer.
  • Delar av Socialstyrelsens verksamhet med legitimationer inom hälso- och sjukvård.
  • Skatteverkets registervård för de register som verkets nuvarande verksamhet i Härnösand utgår ifrån.
  • Delar av verksamheten med Sidas strategi för informations- och kommunikationsverksamhet.
  • Kammarkollegiets auktorisation av tolkar.

80 jobb möjliga att flytta

Om all verksamhet flyttas till Härnösand innebär det 80 arbetstillfällen. Palmér konstaterar att det finns gott om billiga lokaler i Härnösand. Hennes förslag är att de nya verksamheterna ska samlokaliseras med Specialpedagogiska skolmyndigheten. Där finns också den tekniska utrustningen och kompetensen för den distanskommunikation som behövs.

Ut på remiss

Det är nu upp till regeringen att besluta vilka verksamheter som ska flyttas. Förslaget ska först bearbetas och skickas ut på en remissrunda. Något datum för slutgiltigt beslut finns ännu inte.

Glada miner i Härnösand

Trots att inget beslut fattats uttryckte Härnösands kommunledning glädje efter utredarens presentation.

– Ett mycket positivt besked. Det betyder att vi bryter trenden av minskad statlig närvaro i Härnösand. Det här ger också kringeffekter som spiller över på det privata näringslivet, säger Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.