Tre dagar före påsklovet börjar stängs Skönsmons skola i Sundsvall. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Skönsmons grundskola stänger – övergår helt till distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Alla elever från årskurs f till 6 övergår till någon form av distansundervisning vid Skönsmons skola från och med i morgon tisdag. En fjärdedel av skolans lärare är sjukanmälda.

– Vi har inte personal för att upprätthålla en rimlig verksamhet, säger Per Frost, skolans rektor.

Precis som länsstyrelsen skriver i sin senaste lägesrapport så är den stora smittspridningen just nu i åldersgrupperna 10-19 år och 35-50 år. Det drabbar skolorna i länet.

Från att ha varit förskonade slog smittan plötsligt till bland Skönsmons skolas lärare och elever.

Coronaviruset i Västernorrland

Sju av lärarna är bekräftad smittade av covid-19 ytterligare fem är sjuka och ska testas idag. Det går inte att bedriva undervisning under sådana förhållanden menar rektor Per Frost.

– Gör vi det här bidrar vi dessutom till att minska smittspridningen, säger han.

Genom att övergå till någon form av distansundervisning dagarna innan påsklovet hoppas skolledningen att smittspridningen ska minska.

I dagsläget är 50 av skolans cirka 300 elever hemma på grund av sjukdom, knappt tio av dessa är testade och bekräftat smittade av covid-19.

Erfarenhet av distansundervisning

Per Frost är trygg i att övergå till distansundervisning.

– Vi har ju erfarenhet från årsskiftet, men det är klart kvalitén på undervisningen kan ju aldrig bli densamma på det här sättet.

Beslutet är fattat i samråd med skoldirektör Urban Åström.

Friskola drabbad

Även Sundsvalls största grundskola, Engelska skolan, inför nu distansundervisning för årskurs åtta och nio. Sedan tidigare har årskurs sju undervisning i hemmet.

Skolan vidtar åtgärden eftersom flera lärare och elever under förra veckan testat positivt för Covid-19.

I ett mail till föräldrarna skriver rektor Pascal Brisson att man kämpar med att hitta tillräckligt många lärare till alla lektioner. En del lärare har dock milda symptom och kan undervisa från hemmet. Distansundervisningen gäller fram till påsk. Årskurserna 3-6 får sin undervisning på skolan som vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet