Det skiljer 37 grader mellan ute och inne i växthuset. Foto: Daniel BrännströmVisa alla (3)
Visa alla (3)

Första skörden av ”fisk-tomater”

Uppdaterad
Publicerad

I minus 15 graders kyla skördades idag de första tomaterna i Härnösand där fiskar och tomater samsas i ett unikt kretslopp.
– De smakar som tomater ska smaka, säger en glad Daniel Brännström, Peckas naturodlingar.

I 20 år har Pecka Nygård i Härnösand utvecklat idén att kombinera fisk och tomatodling i växthus. Första försöken gjordes i grannens trädgård och nu i somras byggdes det första stora växthuset.

Marwan Samaan skördar de första tomaterna i växthuset i Härnösand.

Det fylldes med fiskyngel och tomatplantor så fort anläggningen stod klar. Tanken är att det näringsrika vattnet från fiskodlingen ska göda tomaterna. Och det tycks fungera, tomaterna växer och mognar.

– Jag har provsmakat dom och smakar som de ska, det är inte så vanligt mitt i vintern i Västernorrland, säger Daniel Brännström

Flera ton i veckan

Det finns två tomatsorter i odlingen. Hittills är det den mindre sorten, en typ av coctailtomat, som mognat.

– När båda sorterna är i drift kommer vi att producera tre till fyra ton per vecka som kommer att levereras ut i Västernorrland. Fiskern tar lite längre tid på sig och beräknas vara färdig för att tas upp i sommar då de väger mellan ett och ett halvt och två kilo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer