Genrebild på björnunge. Foto: Loke Film/Naturbilder

Sköt björnunge – nu åtalas jägaren

Uppdaterad
Publicerad

Trots att björnjakten var avlyst sköt jägaren en björnunge som klättrat upp i ett träd. Brottet bedöms grovt då björnen är ett skyddat vilt.

Det var under älgjakt på ett område i Örnsköldsviks kommun, hösten 2017 som jägaren, en man i 65-årsåldern, dödade björnen. Enligt åtalet rörde det sig om en årsgammal björnunge som vägde 24,3 kilo.

Jägaren anmälde den fällda björnen till länsstyrelsen och hänvisade då till 28§ jaktförordningen som handlar om att skydda tamdjur från rovdjursangrepp. Det var dock ingen förmildrande omständighet enligt åklagaren som skriver att björnungen inte hade ställt till problem för vare sig tamdjur eller människor och det fanns inte heller anledning att tro att det skulle hända.

Björnjakten hade vi tillfället varit avlyst mer än en månad och åklagaren skriver i åtalet att: ”Brottet är grovt då brunbjörn är särskilt skyddsvärt vilt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.